Cum te putem ajuta?

Ghid tranzitie de la CRM Atlastock la postarea din Storia.ro. Pentru mai multe detalii, apasa aici.

Ghidul unei tranzactii reusite

Cum achizitia sau inchirierea unei locuinte este un pas important in viata fiecaruia, pe langa cercetarea cu atentie a ofertelor  si alegerea locuintei potrivite, este foarte important sa tinem cont de anumite aspecte care sa ne faca tranzactia cat mai placuta si lipsita de evenimente neplacute.

La achizitia sau inchirierea unei locuinte, este recomandat sa tii cont de urmatoarele:

1. Descrierea din anunt si realitatea: este important ca toate facilitatile sau dotarile locuintei prezentate in anunt sa se regaseasca si in realitate.  Cum totul sta in detalii, pentru a atrage cat mai multi clienti, se intampla ca uneori descrierile sa fie putin mai optimiste decat realitatea.

2. Actele de proprietate: este foarte important ca inainte de incheierea tranzactiei, sa verifici la un notar autorizat autenticitatea actelor de proprietate, faptul ca locuinta nu este implicata intr-un litigiu (partaj, mostenire etc.) sau ca proprietarul din acte este chiar cel care iti vinde locuinta. De asemenea, la alegerea notarului este bine sa nu accepti persoana “recomandata” de una dintre parti, ci un notar de care sa fii sigur ca este impartial. In plus, de preferat este sa te asiguri ca sunt prezente si toate actele necesare cu privire la cadastru, intabulare sau certificat energetic; suplimentar, nu uita sa verifici daca respectiva proprietate figureaza cu datorii la institutiile locale.

3. Trimiterea de bani in avans: este de preferat sa eviti pe cat posibil trimiterea de sume de bani in avans pentru vizionarea/rezervarea locuintei.  Daca se percepe o taxa de vizionare a spatiului de care esti interesat, cel mai bine este ca aceasta sa fie achitata personal in momentul vizionarii.

4. Comisioanele: in cazul in care colaborezi cu o agentie imobiliara, citeste cu atentie contractul sau acordul semnat cu aceasta. Trebuie sa fie specificat in mod clar ce comisioane si taxe se percep si cand sunt percepute, iar in cazul in care exista neclaritati sau lucruri ambigue, solicita clarificarea lor inainte de a semna orice act oficial.

Mult succes!