Daca suna prea frumos ca sa fie adevarat, cel mai probabil ca asa e. Cand vine vorba de cumparaturi online, iti recomandam sa ramai vigilent.
Poate ai mai auzit de phishing sau de “pescuirea de date online”. E cea mai frecventa forma de frauda, prin care ti se iau si folosesc informatiile bancare si, de multe ori, si banii. Asta se face prin site-uri false, uneori asemanatoare site-urilor cunoscute si de incredere, care atrag utilizatorii prin reduceri incredibile, concursuri neobisnuit de generoase sau anunturi iesite din comun. Alte forme apropiate de fraudare sunt SMSishing (phishing prin SMS) si Vishing (phishing prin apel vocal).
Nu te lasa prada fraudelor glazurate in oferte irezistibile, dar nici nu iti imagina acum ca toata lumea vrea sa iti vina de hac. E suficient sa fii constient de fenomen si sa iti iei cateva masuri simple de precautie.
- Acceseaza doar site-urile pe care le cunosti sau cu care ai mai interactionat
Fii atent la denumire, sa corespunda perfect. Intra pe pagina oficiala a site-ului pentru mai multe informatii. Uita-te la review-urile altor utilizatori.
- Introdu date personale sau datele cardului doar pe site-urile securizate
Asigura-te de asta uitandu-te la link-ul paginii pe care intri. Trebuie sa contina un “s” sub forma “https: //”. Forma http://, in care lipseste “s-ul”, indica un site nesecurizat.
- Evita retelele Wi-Fi publice. Conecteaza-te de acasa sau de pe mobilul personal
Retelele publice de Wi-Fi sunt nesecurizate, deci vulnerabile.
- Scrie datele contului tau bancar doar cand initiezi o plata direct din contul tau pe Storia.ro
Storia nu va colecta sau valida niciodata prin e-mail sau SMS informatii confidentiale cum ar fi parola, numarul intreg al cardulului sau codul PIN.
- Ignora orice solicitare de a divulga parola contului tau pe Storia.ro
Daca o situatie iti trezeste suspiciuni, atentioneaza-ne si vom vedea ce este de facut astfel incat sa nu fii expus.
Comentarii
0 comentarii
Vă rugăm să vă autentificați pentru a lăsa un comentariu.